Bergs Kvarn

Hofors Kommun

Bergs by - en plats med gamla anor Nordväst om samhället Torsåker ligger Bergs by, en plats med mycket gamla anor då det gäller järnframställning. Förutsättningarna var gynnsamma med god tillgång på järnmalm, skog och vattenkraft. Här fanns också goda möjligheter till ett lönande jordbruk. Utmärkande för Bergs by har också varit dess sätt att ta tillvara vattenkraften.

Hyttor och hamrar Troligen bedrevs järnhanteringen redan på 1300-talet i Bergs by. Det fanns gott om malm i närbelägna gruvor. Bergsmännen kombinerade bergsbruket med jordbruk. Under 1500-talet anlades en masugn och hammare vid Hoån. År 1697 brann hyttan ned och den återuppfördes inte igen. Hammarsmidet upphörde 1871 i Bergs by och en epok var över.

Kvarnen När den första kvarnen uppfördes vid Bergs by är osäkert. Året 1866 finns dock inristat på en stock i Bergs kvarn. Den ägdes av byalaget i Berg. Till en början drevs kvarnens två stenar av ett vattenhjul och den användes för att mala kreatursfoder. I byn fanns också den privatägda Bergvretens kvarn, där allehanda spannmålsprodukter maldes. Verksamheten i denna kvarn upphörde år 1923.

Verksamheten i Bergs Kvarn Under åren som kvarnen användes skedde en rad förändringar såväl byggnads- som produktionsmässigt. Vid sekelskiftet övergick man från natursten till gjutna kvarnstenar vilket underlättade avsevärt. Man började nu också att mala spannmål. En annan milstolpe är övergången till elkraft i början av 1920-talet. Byalagets kvarn blev så småningom privatägd. År 1940 inköptes den av mjölnare Valfrid Nilsson som förutom att mala säd även sålde bröd.

Ett kulturhistoriskt värde Under 1980-talet var kvarnen rivningshotad. Nilsson och hans mjölnardräng var borta, verksamheten nerlagd. Idag finns dock inga planer på att riva den intressanta byggnaden, istället har den renoverats både in- och utvändigt. Unikt är att kvarnens utrustning i princip är komplett vilket ger en mycket god bild av verksamheten. Här finns bland annat masdkiner, frörenseri och kross.

Naturens krafter Strax efter sekelskiftet anlades ett kraftvek i nedre fallet och de första verkstäderna började utnyttja vattenkraften till elström. År 1918 gick ägarna till ovannämnda kvarnar samman och bildade ett aktiebolag - Torsåkers kraft och belysning AB: Det nya bolaget anlade ett kraftverk intill kvarnen år 1923. Anläggningen kallades "Lilla Porjus". Kraftverket har sedan i sin tur och ordning ägt av Storviks kraft AB, Sandvikens energi och Hofors elverk.

Bergs by - ett litet industricentrum Förutom Bergs kvarn och Bergvretens kvarn, har det funnits andra mindre kvarnar utmed Hoån. Här har även funnits en rad småindustrier - plåtslagerier, smedjor, såg, cykelverkstad, filhuggeri, gjuteri, fotoateljé och träullstillverkning.

Källa: Skylt på plats

Fotodatum 20240610

Publicerad 20240415

Koordinater 6709704, 579098

Klicka på bilden för att komma till bildgalleriet med flera bilder

42 Bilder